Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή ανακοινώνουμε την εγγραφή της Κεραμικής Παράδοσης της Σίφνου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO!
H ένταξη αυτή στον κατάλογο της UNESCO ήρθε ως επιστέγασμα μιας μακρόχρονης ομαδικής προσπάθειας και συνεργασίας της Δημοτικής αρχής, του Σωματείου Αγγειοπλαστών Σίφνου και της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.
Με την αναγνώριση αυτή της Κεραμικής Παράδοσης της Σίφνου αναδεικνύεται ο πολιτισμός, η συλλογική μνήμη και η ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα του νησιού και αποτελεί σημαντικό μέσο για την προβολή της Σίφνου τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.
Στο Δελτίο που κατατέθηκε ώστε να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα περιγράφεται η κεραμική της Σίφνου, η ιστορία της από την αρχαιότητα -και αναλυτικότερα από τις αρχές του 18ου αιώνα και η εξέλιξη της ως τις μέρες μας. Περιγράφονται αναλυτικά η σιφνέικη πυρίμαχη άργιλος, τα παραδοσιακά αγγειοπλαστεία, τα καμίνια και τα εργαλεία, οι εργασίες των αγγειοπλαστών από την παραγωγή του πηλού ως την κατασκευή των κεραμικών και γενικότερα η τέχνη της αγγειοπλαστικής στο νησί που συνεχίζει να ασκείται αδιάλειπτα διαμέσου των αιώνων, κάνοντας τη Σίφνο γνωστή για τα κεραμικά της, όχι µόνο στον Ελλαδικό χώρο, αλλά και έξω από αυτόν.
Επίσης περιγράφονται αναλυτικά όλα τα κεραμικά της Σίφνου και οι ονομασίες τους, ο τρόπος μετάδοσης της τέχνης από γενιά σε γενιά, η ακμή και η παρακμή του επαγγέλματος καθώς και η αναγέννησή του τις τελευταίες δεκαετίες. Γίνεται εκτενής αναφορά στο Σωματείο Αγγειοπλαστών Σίφνου και στις αδιάλειπτες προσπάθειές του για την προβολή της σιφνέικης κεραμικής με διοργάνωση εκθέσεων και συμμετοχή σε φεστιβάλ και πολιτιστικές δράσεις στο νησί, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια της ψηφιοποίησης του αρχείου του Σωματείου, δημιουργήθηκαν αναλυτικά ερωτηματολόγια, τα οποία είχαν συσταθεί από την Μπέττυ Ψαροπούλου, τα οποία μοιράστηκαν σε κάθε ενεργό αγγειοπλάστη. Με τον τρόπο αυτό, ο καθένας τους συνέβαλλε στη συγκέντρωση γνώσεων, εμπειριών, πρακτικών και μαρτυριών, οι οποίες αποτέλεσαν και σημαντική πηγή πληροφοριών για τη συμπλήρωση του Δελτίου. Επιπλέον, στις επιτόπιες επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν από την Μουσειολόγο κ. Ασημίνα Γρηγορίου και την Αρχιτέκτονα κ. Λυδία Κοπτσοπούλου στα ενεργά εργαστήρια, ο κάθε αγγειοπλάστης έδειξε τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον απαραίτητο εξοπλισμό, τα παραγόμενα σκεύη αλλά και τη διαδικασία της δημιουργίας στον τροχό. Σημαντικά τεκμήρια και τα βιβλία που έχουν γραφτεί για την κεραμική της Σίφνου όπως αυτά των Αντώνη Τρούλλου, της Ελένης Σπαθάρη Μπεγλίτη, του καθηγητή Friedrich Christoph Wagner κ.α., η συλλογή χειροποίητων κεραμικών του αρχιτέκτονα Κοσµά Ξενάκη, η συλλογή του Σωματείου Αγγειοπλαστών που δημιουργήθηκε για το Νέο Μουσείο Κεραμικής Σίφνου κ.α. Επόμενο μεγάλο βήμα στην ανάδειξη της Κεραμικής της Σίφνου είναι η δημιουργία και λειτουργία του Μουσείου Κεραμικής της Σίφνου στο οίκημα Δραγάτση στον Αρτεμώνα, για το οποίο συμπράττουν ο Δήμος Σίφνου το Σωματείο Αγγειοπλαστών Σίφνου, το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής και η ΔΗ.Κ.Ε.Σ.