Το Μουσείο

Η κεραμική στη Σίφνο

Από την ίδρυση του, το 2001, το Σωματείο Αγγειοπλαστών Σίφνου έχει κάνει κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες πλήθος εκθέσεων στη Σίφνο, µε καλλιτεχνικές δημιουργίες την µελών του, και µε ποικίλη θεματολογία. Χαρακτηριστική ήταν η έκθεση του 2004 στους χώρους της Ι.Μ. Φυρρογείων, µε θέμα τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Στον ίδιο χώρο, όπου φιλοξενήθηκαν τα γραφεία του Σωματείου για αρκετά χρόνια, εκτυλίχθηκε και το παραμύθι µε την εικονογράφηση της κ. Λ. Βαρβαρούση, “Το κουκί και το ρεβίθι”, µε τις κεραμικές μορφές των ηρώων να «αφηγούνται» µε τον τρόπο τους το παραμύθι, σε μικρούς αλλά και μεγάλους.

Σημαντική κίνηση για τη διαφύλαξη ιστορικών στοιχείων σχετικών µε την αγγειοπλαστική της Σίφνου αποτελεί η πρόσφατη ψηφιοποίηση του αρχείου του Σωματείου Αγγειοπλαστών Σίφνου, για την προστασία του πλούσιου σε πληροφορίες και τεκμήρια υλικού, σχετικά µε τις διακυμάνσεις και την εξέλιξη της παραγωγής κατά τον 20ο αιώνα.

aggeioplastiki-mouseio

Μακροπρόθεσμα, το Μουσείο προβλέπεται να αποτελέσει τμήμα ενός Κέντρου αφιερωμένου εξ ’ολοκλήρου στην προβολή της Αγγειοπλαστικής Τέχνης του νησιού. Το Κέντρο αυτό θα φιλοξενεί πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες προβάλλοντας σε διεθνές επίπεδο την πολιτιστική ταυτότητα του νησιού, δημιουργώντας ταυτόχρονα και μια πολιτισμική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Μαθήματα κεραμικής, σεμινάρια, περιοδικές εκθέσεις και άλλες δράσεις µε στόχο την ώσμωση ιδεών και την εξέλιξη της τέχνης, θα λαμβάνουν χώρα στο Κέντρο Κεραμικής µε συμμετοχή επισκεπτών και κεραμιστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

aggeioplastiki-mouseio-banner

Όνειρο της Σίφνου εδώ και χρόνια ήταν η ανάδειξη και διαφύλαξη της αγγειοπλαστικής τέχνης με την ίδρυση ενός διαδραστικού και σύγχρονου Μουσείου, που πραγματοποιείται τώρα με την παραχώρηση από τον Δήμο Σίφνο του κτηρίου Δραγάτση στον Αρτεμώνα από κοινού στο Σωματείο Αγγειοπλαστών Σίφνου και στην Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Σίφνου για την στέγαση των συλλογών του Σωματείου και την δημιουργία του Μουσείου Κεραμικής Σίφνου.

Η έρευνα και τεκμηρίωση που γίνεται στo πλαίσιo της οργάνωσης του Μουσείου, εξασφαλίζουν την καταγραφή πληροφοριών, αντικειμένων και μαρτυριών µέσω της οποίας επιτυγχάνεται και η μετάδοση του στοιχείου.

Στεγάζοντας και προβάλλοντας τα αντικείμενα της Συλλογής «Ξενάκη» και της Συλλογής των Σιφνιών Αγγειοπλαστών, θα προσφέρει στους επισκέπτες μια βιωματική εμπειρία μέσα από την οποία θα ενημερώνονται για την παραγωγική διαδικασία, αλλά και τις συνήθειες και την κοινωνική δομή στο περιβάλλον της Σίφνου τους τελευταίους αιώνες.

sifnospottery-erga

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ!

Μια μοναδική εμπειρία περιμένει μικρούς και μεγάλους στο Μουσείο Νεότερης Κεραμικής.
Οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με την παραδοσιακή κεραμική των νεότερων χρόνων και το γήινο υλικό του πηλού.

Scroll to Top